DAGING CENDAWAN & KACANG PEAS ENAK


Bahan-Bahan:

300 g daging batang pinang, hiris nipis
1 inci halia*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
100 g cendawan shitake segar, hiris
100 g kacang "sweet peas", kerat 2
1 camca besar sos tiram
2 - 3 titik minyak bijan
1 camca teh serbuk lada hitam
1 biji lada merah, hiris
1 biji bawang besar, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
Garam dan secubit gula
1 1/2 cawan air

Cara Menyediakan:

1) Daging yang dihiris nipis tadi, digaul bersama bahan tumbuk halus dan serbuk lada hitam hingga rata dan perap 30 minit.
2) Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan minyak bijan dan sos tiram, kacau rata dan masukkan daging. Gaul dan biar daging kecut baru tambah air.
3) Bila mendidih perlahankan api dan masak hingga daging lembut dan kuah pekat, masukkan cendawan dan kacang "sweet peas", cili hiris, secubit gula dan garam secukup rasa (kalau perlu).
4) Masak untuk 1 - 2 minit lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Angkat dan hidangkan hangat bersama nasi.

0 Response to "DAGING CENDAWAN & KACANG PEAS ENAK"

Post a Comment