BAHAN2 YG DI GUNAKAN :
Gula
Pasir Halus 40 gram
1
sudu besar Gelatin
140
gram coklat masakan
200
ml whipping cream
Putih
telor dari 2 bijik telor ayam.. jgn termasuk sikit pun kuning telor
100
ml air yg betul2 panas.. jgn guna air suam ye.. ni utk mencairkan gelatin td..
Cara2 Membuatnya Pulak :
Cairkan
satu sudu besar gelatin dgn mencampurkan dlm air panas td.. kacau hingga
larut..
Patahkan/potong
kecil2 coklat masakan td, masukkan dlm bekas sesuai..
Masak
dgn menggunakan kaedah double boiler mcm gmbr di atas
Masak
sampai cair kesemua coklat tersebut
Campurkan
bancuhan gelatin td ke dalam coklat cair tersebut.. pastu kacau rata sampai
sebati semuanya
Campuran
gelatin dgn coklat yg dah sebati.. biarkan seketika
Pukul
putih telor td dgn menggunakan mesin sampai kental
Kena
pukul sampai bila di terbalikkan adunan tersebut tak tumpah
Pastu
masukkan gula pasir halus sikit demi sedikit.. pukul lg sampai semuanya
sebati.. pukul guna kelajuan tinggi ye
Whipping
cream td di masukkan dlm mangkuk.. pastu sila pukul jugak guna mesin.. pukul
dlm masa 5 minit mcm tu
Hasil
whipping cream yg dah di pukul
Ambik
adunan coklat td.. masukkan ke dalam adunan putih telor.. masukkan sikit demi
sedikit.. kali ni dah tak pyh guna mesin tau.. hanya guna spatula/senduk.. sila
guna kaedah kaup balik aje adunan tu
Dah sebati mcm ni barulah masukkan
dlm bekas2 kecil.. coklat mousse ni sesuai di masukkan dlm bekas comel2 je tau..
jgn masuk loyang besar2 lak..
Dah siap masuk dlm bekas, sila
sejukkan dlm peti ais utk keraskan jap coklat mousse tu sblm di hias.. hias lah
mengikut kreativiti memasing..
Sumber/credit to: Ana Suzana
0 Response to "STEP BY STEP : DESSERT COKLAT MOUSSE"
Post a Comment