STEP BY STEP : DESSERT COKLAT MOUSSE

BAHAN2 YG DI GUNAKAN :

Gula Pasir Halus 40 gram

1 sudu besar Gelatin

140 gram coklat masakan

200 ml whipping cream

Putih telor dari 2 bijik telor ayam.. jgn termasuk sikit pun kuning telor

100 ml air yg betul2 panas.. jgn guna air suam ye.. ni utk mencairkan gelatin td..

Cara2 Membuatnya Pulak :



Cairkan satu sudu besar gelatin dgn mencampurkan dlm air panas td.. kacau hingga larut..



Patahkan/potong kecil2 coklat masakan td, masukkan dlm bekas sesuai..

Pastikan bekas yg kita gunakan tidak terkena sedikit air pun.. even tgn kita sendiri pun takleh basah terkena air.. pastikan semuanya dlm keadaan kering

Masak dgn menggunakan kaedah double boiler mcm gmbr di atas

Masak sampai cair kesemua coklat tersebut


Campurkan bancuhan gelatin td ke dalam coklat cair tersebut.. pastu kacau rata sampai sebati semuanya

Campuran gelatin dgn coklat yg dah sebati.. biarkan seketika




Pukul putih telor td dgn menggunakan mesin sampai kental 

Kena pukul sampai bila di terbalikkan adunan tersebut tak tumpah

Pastu masukkan gula pasir halus sikit demi sedikit.. pukul lg sampai semuanya sebati.. pukul guna kelajuan tinggi ye

Whipping cream td di masukkan dlm mangkuk.. pastu sila pukul jugak guna mesin.. pukul dlm masa 5 minit mcm tu
Hasil whipping cream yg dah di pukul

Ambik adunan coklat td.. masukkan ke dalam adunan putih telor.. masukkan sikit demi sedikit.. kali ni dah tak pyh guna mesin tau.. hanya guna spatula/senduk.. sila guna kaedah kaup balik aje adunan tu
 
Campurkan pulak adunan whipping cream td ke dalam adunan coklat dan putih telor td

Dah sebati mcm ni barulah masukkan dlm bekas2 kecil.. coklat mousse ni sesuai di masukkan dlm bekas comel2 je tau.. jgn masuk loyang besar2 lak..

Dah siap masuk dlm bekas, sila sejukkan dlm peti ais utk keraskan jap coklat mousse tu sblm di hias.. hias lah mengikut kreativiti memasing..


Sumber/credit to: Ana Suzana 


0 Response to "STEP BY STEP : DESSERT COKLAT MOUSSE"

Post a Comment